Brugeren får en ekspertrolle i denne planlægning, som varetages gennem ugentlige behandlingsplansamtaler og løbende møder med behandler, socialrådgiver og misbrugskonsulent. Alle parter bidrager med aktuelle oplysninger, hvorefter brugeren tager stilling til egne behov, nye delmål og det fortsatte forløb. Ethvert nyt tiltag i forløbet bliver vurderet i et samspil mellem brugeren, det behandlende personale og kommunens misbrugscenter.
Uafhængigt af metoder og fremgangsmåder bliver der gennem hele forløbet arbejdet med samarbejdsalliancer og gruppedynamikker såvel som med arbejdstemaerne værdiafklaring, immunitet mod forandring og narrative historiefortællinger. Forløbet bliver samtidig tilrettelagt i henhold til brugerens agenda og de dertilhørende målsætninger og delmål. Dog indenfor rammerne af tre overordnede rammemål, der er defineret som afholdenhed, refleksionsformåen og relationsformåen. På denne måde ydes der hjælp til selvhjælp for en misbrugsfri levevis og en vellykket socialisering.
Brugere, der udskrives med et ønske om at opretholde en misbrugsfri levevis, bliver opmuntret til at indgå i støttegrupper såsom NA, CA og AA og/eller andre misbrugsfrie støtteapparater. Formålet er at støtte den enkelte i at finde et støtteapparat, hvor vedkommende oplever samhørighed og føler sig tilpas. For dem der ønsker det, kan dagbehandlingen bidrage med en støtteperson, som ledsager brugeren til mødevirksomheden i de her nævnte støtteapparater.